När vi planerade projektet Beredskapsodlingen i Kunskapsparken funderade vi kring kulturväxternas roll när vi bygger upp en resilient lokal matförsörjning. Under 2024 hade vi odlat den historiskt viktiga potatisen Adretta och tagit del av dess historia och roll i Östtyskland.
Så vad menas med kulturarvssorter? Och varför vill vi odla dessa i vår beredskapsodling?
Lång odlingstradition: Kulturarvssorter har odlats och använts före den moderna växtförädlingen fick sitt genombrott (ofta före 1950-talet) och benämns ibland som “evolutionärt” växtförädlade. Det innebär att de är anpassade till specifika lokala klimat- och jordförhållanden och bidrar till en större genetisk variation jämfört med moderna, standardiserade sorter. Det gör att de även är viktiga för biologisk mångfald och framtida förädling.
Robusta: Genom att odla kulturarvssorter blir vår beredskapsodling mer robust mot både sjukdomar, skadedjur och klimatförändringar. Detta är viktiga faktorer i en krissituation där vi inte kan räkna med bekämpningsmedel eller optimala förhållanden.
Egna frön: Kulturarvssorter är ofta fröoäkta (öppet pollinerade), vilket innebär att vi kan ta egna frön från våra plantor och få samma sort nästa år. Det kan bli avgörande egenskap i en beredskapssituation där vi kanske inte kommer att kunna beställa nya frön varje säsong.
Smak och näringsvärde: Många kulturarvssorter har högre näringsinnehåll eller bättre smak än moderna sorter vilket kan vara av stor betydelse både för vår hälsa och vår motivation vid långvariga kristider.
Sorterna vi sådde vid storträffen den 11 maj var:
Vårråg, Secale cereale, är en ganska ovanlig historisk spannmålsgröda som har fått ett uppsving igen, särskilt inom ekologisk odling och inom kulturspannmålsprojekt. Relativt motståndskraftig och har fått ny aktualitet i och med klimatförändringarna.
Himmelskorn (nakenkorn) - Hordeum vulgare En mångsidig och näringsrik variant på korn där kornen inte sitter fast i skalet. Den har odlats i Norden i ca 2000 år.
Hirs, panicum miliaceum, har odlats i tusentals år i torra och varma områden i Afrika och Asien - men även i Sverige förr i tiden, särskilt under järnåldern och fram till medeltiden. Intresset ökar i Sverige igen eftersom den är glutenfri, har bra klimatresistens och är bra för biologisk mångfald.
Durra, sorghum bicolor, är även det ett glutenfritt gammalt sädesslag som tål torka mycket bra vilket gör det intressant för framtida klimat. Småskaliga odlare världen testodlar och forskning pågår för att ta fram en perenn sort.
Mandelpotatis - en sort inom Solanum tubeosum, är en klassisk norrländsk potatissort med fast konsistens och nötaktig smak. Särskilt de gamla och lokalt anpassade varianterna räknas som kulturarvssort. Vissa arter är hotade men bevaras i genbanker och genom småskalig odling.
Adretta är en potatis som togs fram på 70-talet för att den var robust, högavkastande och lagringsduglig.
Man kan kortfattat sammanfatta att bevarandet av gamla kulturväxter kan ses som en slags försäkring inför en oviss framtid. Under århundraden av brukande och urval har det uppkommit många lokala sorter bland våra kulturväxter. De odlade sorterna har utvecklats i en mycket nära relation med oss människor. Och de utgör därför också en del av vårt kulturarv.
Hur får man tag på kulturarvssorter?
Genbanker & föreningar
NordGen (Nordiska genbanken):
Förvarar och forskar på kulturarvssorter. Vissa sorter finns tillgängliga för odling i samarbete med andra aktörer.
→ https://www.nordgen.org
Fröfirmor & bevarare
Programmet för odlad mångfald (POM):
Har kartlagt gamla sorter i Sverige. Samarbetar med andra aktörer för att bevara och sprida dem.
→ https://www.slu.se/pomSesam – föreningen för bevarande av kulturväxter:
Ideell förening där medlemmar odlar och byter kulturarvssorter. Du kan bli medlem och få tillgång till ett frönätverk.
→ https://www.foreningensesam.seRunåbergs Fröer:
Ekologisk fröfirma som erbjuder många kulturarvssorter.
→ https://www.runabergsfroer.seFöreningen Allkorn:
Fokuserar på gamla spannmålssorter.
→ https://www.allkorn.se