lördag 13 april 2024

Adrettaodlingen - möten, konst och kultur

Culture, kultur, kultivera... orden har samma grund. De första högkulturerna, stora civilisationer, växte fram där människor samlades för att odla jorden, bland annat vid Gula floden i Kina och i Mesopotamien, mellan Eufrat och Tigris för mer än 5000 år sedan. [Läs vidare: SO-rummet]

På Brunnshög i Lund har människor odlat i 6000 år

Hösten 2013 gjordes omfattande arkeologiska utgrävningar i nordöstra delen av Lund, inom det område där European Spallation Source (ESS) nu står. Tidigare var området kring Brunnshög en vit fläck på den arkeologiska kartan men här gjordes fynd som visar att området troligen har varit en betydelsefull plats under bondestenålder (ca 4000 f.Kr.), alltså för ca 6000 år sedan. [Läs vidare: svenskhistoria.se]

De samarbetsvilliga grödorna

Människor har sedan de började odla skapat historier tillsammans med naturen. Ibland finns de bevarade, ibland inte. Konstnären Åsa Sonjasdotter har intresserat sig för olika kulturväxters historia. 2012 gjorde hon för första gången en utställning där historien kring potatisen Adretta synliggjordes. Lördagen den 13 april 2024 samlades en grupp i Kunskapsparken för att ta del av den del av denna historia - och bli del av dess fortsättning. 

Mycket kortfattad sammanfattning: Adretta förädlades fram för att människor önskade en robust potatis, som var god och lättodlad, som klarar sig utan dyr konstgödsel och dyra bekämpningsmedel, som rullar fint vid skörd med skördetröska utan att få stötskador, och där det inte blir onödigt spill vid skalning i maskin. De potatis som uppfyllde villkoren sparades och blev utsäde till nya potatis. Resultatet blev en vit och rund potatis, av den mjöliga sort som är extra god i potatismos. De potatisar som eftersträvas av kommersiella företag idag har förädlats fram med helt andra egenskaper. De är ofta stora, gula och avlånga, speciellt lämpade för att göra pommes frites. Tänk hur potatis kan samarbeta!

Från 1 juni till 25 augusti kan du se Åsa Sonjasdotters verk i Lunds konsthall

Vänskap gror snabbare än potatis 

Efter föredrag och samtal om bland annat potatis, kål och spannmål, provsmakade vi nykokt potatis. Därefter började vi sätta potatis. Det är inte så lätt att nå ut i bruset med en inbjudan. Därför blev vi extra glada över de som kom, inte minst de som även stannade för att sätta potatis. Där var bland annat en familj som Cecilia och Sara känner och har träffat tidigare genom föreningen Interkultur.  

Medan vi grävde och planterade denna lördag eftermiddag så byggdes och stärktes vänskapsband. Vi kan föreställa oss hur människor i alla tider samarbetat kring odling och alla de samtal som förts när människor arbetat sida vid sida. 

  

  

Kommande träffar

Under vår och sommar 2024 kommer föreningen Bygga & bo i Lund att leda workshops, öppna för allmänheten, där den huvudsakliga sysselsättningen är att sätta, sköta om, skörda och smaka potatisen Adretta. Men de som deltar kommer att märka att det är vägen som är målet. Det är i möten med andra människor som något nytt uppstår, som vi alls inte kan planera i förväg. Idag lärde jag mig till exempel att det går att äta vallmons första späda blad. De kan bli ingrediens i en god paj. Så fint att "ogräset" är vallmo där vi ska odla. Då kan vi ogräsrensa och skörda samtidigt! Här växer också rölleka som ogräs, en traditionell läkeväxt. Sök på internet och du ska finna att rölleka har många användningsområden inom traditionell örtmedicin: sårläkande, hjälper vid matsmälningsbesvär och menstruationssmärtor bland annat. När vi möter människor från olika kulturer så får vi ofta höra olika minnen om växter som väcks till liv medan vi odlar - och vi lär av varandra. 

Odlingen av potatisen Adretta i Kunskapsparken sker i samarbete mellan Lunds kommun, Tekniska förvaltningen och Lunds konsthall, samt föreningen Bygga & bo i Lund. Adretta-workshops leds ideellt av föreningens medlemmar. Planer kan ändras, beroende på exempelvis väder och sjukdom, men här är ett förslag, som kommer att bollas med odlare och förening. Du som läser detta är varmt välkommen att delta. Glöm inte solskydd och matsäck. 
  • 13 april kl 14 Den första träffen. Åsa Sonjasdotter berättar om Adretta och vi sätter de första potatisarna. 

  • 4 maj kl 12. Vi samlas och äter nykokt potatis (kokas på plats) och medhavd matsäck. Därefter fortsätter vi att sätta potatis. 

  • XX juni Vi samlas och fikar och går igenom planen för dagen. Därefter kupar vi potatis, rensar ogräs, fortsätter sätta potatis. Kanske planterar vi även kål och sår lite säd. 

  • XX juli Skördefest. Allmänheten bjuds in via Sommarlund. Vi skördar och tillagar potatis. I den tomma jorden fyller vi på med förodlade plantor av kål.

  • XX. Mera skörd för de som varit med och odlat och skött om potatisen vid flera tillfällen.  

  • XX september. Ev. håller föreningen bygga en workshop om att bygga stukor för vinterförvaring av potatis och rotfrukter.

  • I höst: En mindre mängd Adretta säljs vid Skördefesten i Stadsparken, för att inspirera ännu fler människor att lära mer om värdet av att bevara olika kulturväxter och dess historia. 


Text och foto: Sara, Cecilia, Sengül och Lindita 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar