lördag 13 april 2024

Tandemodlarna i Kunskapsparken 2024

Nu har vi börjat tillsammansodla igen! På 230 kvadratmeter kommer ca 16 personer odla tillsammans med föreningen Bygga & bo i Lund. Flera av föreningens styrelsemedlemmar har också egna lotter i kvarteret intill. Planen är att ha 4 storträffar på våren och 4 på hösten. Då går vi igenom teori, sår fröer, planterar, planerar och efter hand så skördar vi. Däremellan är det valfritt att komma fler gånger för att odla och träffas. 

Detta inlägg kommer att uppdateras under årets lopp. 

6 april 2024 - Den första storträffen

 

Första träffen var spännande. Vi presenterades oss och kunde konstatera att vi representerade minst 8 olika nationaliteter. Två saknades, men de kommer förhoppningsvis nästa gång. 

Vi blev indelade i grupper om ca 4 personer, fick tilldelat oss våra lotter och började gräva. De olika grupperna valde lite olika strategier. På några lotter hade det legat ett tjockt lager halm som lyckats hålla undan ogräs. På andra vändes jorden. Några vände och rensade. Några satsade på att skapa en meter breda bäddar, andra vände på allt.

Innan vi slutade för dagen skrev vi ner en önskelista på olika grödor som vi ville köpa in, bl.a. salladskål och portulak. Några hade redan en massa fröer att dela av sig med, bland annat kalebass.

13 april -  Någon har lagt ägg hos oss!

 

Idag är ingen "storträff" men många kom ändå mellan kl. 10 och 12 för att fortsätta gräva och rensa bäddarna från ogräs. När vi skulle ta av den gödsel som vi köpt till projektet så hade någon, förmodligen en and, lagt fyra ägg mitt i högen. Hur ska vi nu kunna gödsla?

Dagen blev lång för de som stannade kvar till Adrettaodlingen. Men så fint det börjar att bli. Snart kan vi så.

20 april - Den andra storträffen: Direktsådd och förodling

27 april
TIPS: Öppet hus hos Holma folkhögskola, i utkanten av Höör. Här går eller har flera av tandemodlarna gått kurser i odling, skogsträdgårdsdesign, hantverk, permakultur med mera. Cecilia arbetar på skolan, som är ett viktigt nav för omställning, kunskap och inspiration. Skolan har också en allmän linje, där deltagarna får gymnasiebehörighet. 

4 maj - Den tredje storträffen: Vi sätter potatis!

18 maj: ... 

Bakgrund och syfte

Med erfarenhet från att odla i grupp, sökte vår förening hösten 2023 Lunds kommuns miljöanslag, för att få medel att bedriva ett tillsammansodlingsprojekt. Under åren 2016-2019 odlande vi med nyanlända ungdomar och barn i projekten som vi kallade för kulturbruk och familjeodlingen . År 2022 bjöd vi på nytt in till tillsammansodling, då med anledning av kriget i Ukraina. Men där var fler vuxna från Afghanistan som fann oss och som hade en stor glädje av att få sätta sina händerna i jorden och umgås kring odling. Våra erfarenheter av hur tillsammansodling kan bidra till ökad kunskap om hållbar, ekologisk odling, samhörighet i närområdet och ett utökat socialt nätverk samt bättre fysiskt och psykiskt mående inspirerade oss att skapa en ny modell för tillsammansodling i Kunskapsparken. 

Syfte: Föreningen Bygga & bo vill i Kunskapsparken starta ett socialt och ekologiskt inriktat projekt för att bidra till ökad kunskap om hållbar ekologisk odling samt ökad delaktighet och social samvaro i den nya stadsdelen Brunnshög.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar