
Välkomna till två evenemang med fokus på matberedskap
8 maj: Studiebesök hos kulturspannmålsodlaren Håkan Rasmusson i Värpinge
NÄR: Torsdagen den 8 maj 2025 kl. 17-18.30
VAD: Vi besöker Håkan Rasmusson som bedriver ett ekologiskt lantbruk i Värpinge, i västra Lund, där han bland annat odlar gamla kultursorter av spannmål. Håkan är även medlem i föreningen Skånes kärngårdar. Dessutom driver han Värpinge golfbana, har gårdsbutik och startade Lunds första Reko-ring. Håkan visar och berättar och vi får även möjlighet att köpa mjöl (som särskilt uppskattas av surdegsbagare).
ANMÄLAN: Anmäl dig via denna länk. I länken finner du även en vägbeskrivning. https://forms.gle/X6XzV1vJYFtcPEN87
11 maj: Odlingsworkshop med fokus på kulturarvsväxter och potatis i Kunskapsparken
NÄR: Söndagen den 11 maj 2025 kl. 10.30-12VAD: Kunskapsparkens beredskapsodlare välkomnar allmänheten att odla med oss. Barn och tonåringar är särskilt välkomna. Plan:
- Vi sätter potatis
- Vi startar kulturarvsodlingen
Efteråt fikar / lunchar de som vill och delar tankar kring beredskap och kunskaper om kulturarvsväxter.
TA MED: Solskydd, något att dricka, äta och odlingshandskar om du har. Vatten och toalett finns i parken.
HITTA: Närmsta hållplats är Max VI. Karta och mer info om parken https://lund.se/uppleva-och-gora/natur-lekplatser-och-parker/parker/kunskapsparken
SKÖRD: Preliminärt lördagen den 13 september (i samband med Brunnshögskalaset).
ANMÄLAN: Ingen anmälan krävs, men om du vill bli inbjuden till skörd är det bra om du anmäler dig här https://forms.gle/up2gjWPGnxvhJnyH7 där du kan ange din e-postadress så att vi kan nå dig när datum för skörd är bestämt.
Om
OM KÄRNGÅRDAR: Kärngårdar är uppbyggda för att minska sårbarhet, i så väl vardag som vid kris. Kärngårdarna verkar bland annat för att bevara och utveckla långvarigt hållbara odlings- , tillverknings- och förädlingstekniker, samla och sprida kunskap och erfarenhet om självförsörjning samt främja balansen mellan stad och landsbygd. (https://karngardar.nu/)
OM KULTURARV: "Att bevara äldre sorter och sorter som är anpassade till lokala förhållanden och har unika egenskaper är viktigt eftersom deras egenskaper kan vara till nytta i framtiden om klimat och miljöer ändras. De är också ett levande kulturarv som är en del av vår historia.(https://jordbruksverket.se/)
OM HÅKAN RASMUSSON: Läs om Håkan och hans gård i reportage i Fältbiologen https://faltbiologerna.se/faltbiologen-nr-1-2019-tema-mat.
OM KULTURARV: "Att bevara äldre sorter och sorter som är anpassade till lokala förhållanden och har unika egenskaper är viktigt eftersom deras egenskaper kan vara till nytta i framtiden om klimat och miljöer ändras. De är också ett levande kulturarv som är en del av vår historia.(https://jordbruksverket.se/)
OM HÅKAN RASMUSSON: Läs om Håkan och hans gård i reportage i Fältbiologen https://faltbiologerna.se/faltbiologen-nr-1-2019-tema-mat.
OM POTATISUPPROPET: Vi tror att nyckeln till en positiv respons på vår tids kriser är delaktighet och gemenskap. Potatisuppropet vill uppmuntra fler att ta ett steg mot engagemang för resiliens och matberedskap - och att vi gör det tillsammans. https://omstallning.net/potatisuppropet/
OM KULTURARVSVÄXTER: "Att bevara äldre sorter och sorter som är anpassade till lokala förhållanden och har unika egenskaper är viktigt eftersom deras egenskaper kan vara till nytta i framtiden om klimat och miljöer ändras. De är också ett levande kulturarv som är en del av vår historia." (https://jordbruksverket.se/)
OM KUNSKAPSPARKENS BEREDSKAPSODLING: Arrangörer är den ideella föreningen Bygga & bo i Lund som med stöd av Lunds kommuns miljöanslag startat och projektleder Kunskapsparkens beredskapsodling, se https://byggaboilund.blogspot.com/2025/02/beredskapsodlingen2025.html
AKTUELLT: "Fritidsodlarna, drygt 5,3 miljoner som redan idag odlar på en större yta än de kommersiella grönsaksodlarna, är en resurs som med små medel kan stimuleras att producera en betydande mängd livsmedel, främst för det egna hushållet. Fritidsodlare finns i hela landet och kan producera även i tid av kris när gränser stängs, bränsle, el och gödsel blir bristvaror och internet slutar fungera. De är ofta en del av lokala sociala nätverk och kan snabbt ställa om, odla mer och hjälpa andra att komma igång." Citatet kommer från den nyss släppta rapporten Så kan Sveriges 5 miljoner fritidsodlare bidra till ökad livsmedelsbedskap författad av Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR och Coompanion med stöd från Vinnova. Rapporten har uppmärksammats av media, bland annat DN och Landets Fria. Nedan ett par klipp från rapporten. Läs hela, endast 15 sidor lång!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar