fredag 31 augusti 2018

Rum med kretslopptankar

Renovering av 60-talsvilla

Jag flyttade till villa med familjen. Vi blev husets andra ägare. Försiktigt tar vi oss an huset som andas 60-, 70-, 80- och 90-tal, rum för rum. Vårt första projekt blev att bygga innerväggar för att återställa två mindre sovrum i det rum som varit ett TV-rum.

Renovering kan ta lite extra tid om du vill undvika onödiga kemikalier och välja kretsloppsanpassat, eftersom det inte räcker att bara bestämma sig för en viss kulör - nu gällde även typ av väggmaterial, färg och lim. Här är mina tips:
  • Välj gärna trä som byggmaterial och väggmaterial. Vi valde att klä en vägg med träpanel istället för med gips. Panelen köptes vitmålad - så sparade vi en vägg från att måla eller tapetsera dessutom.
  • Hampaisolering finns och funkar bra - men kanske mer som värmeisolering än ljudisolering. Vi köpte skivor (liknande glasull) att ha mellan reglar och på rulle att ha mellan regel och tak och regel och golv. Vi slapp den stickiga glasullen och dessutom luktade det mysigt när förpackningen öppnade. Faktist hittade vi på Bauhaus - men inte i Malmö. Behövde åka till Helsingborg. Men detta var 2016, säkert finns det på fler ställen nu. Fråga! Ökar efterfrågan ökar chanserna. Det finns även specialiserade återförsäljare vars hemsidor är fulla av fakta och tips, se t.ex. hampvaruhuset.se och hampaprodukter.se.
  • Massor av “snälla” färger finns bl.a. hos Byta-Yta, Allbäcks, Ottossons och Av jord. Besök butiker, se filmer och prova! 
  • Tillverka eget spackel fritt från bl.a. antimögelmedel av t.ex. färgrester + pimpstensmjöl. 
  • Våga ifrågasätta rekommendationer! Använd t.ex. “vanligt” tapetklister (av potatisstärklse som blandas med vatten) istället för Non-wovenlim baserat på petroleumråvara med allergiframkallande tillsatser. Vår dyra Borås-tapet funkade det jättebra på, både i sovrum och hall. Men vi var nervösa för företaget vågade inte rekommendera det.
Bildresultat för tapetklister
Välj "gammeldags" vanligt
tapetklister av potatisstärklse
som blandas med vatten till
typ sovrumsväggar och hall.

Flügger 377 Rulleklæber
VÄLJ INTE NON-WOVENLIM
baserat på petroleumråvara om du inte måste, t.ex. inte i sovrum
OBS! Astma- och allergiförbundets symbol finns på de stora varumärkena och på konventionella butikers produkter. Symbolen kan lura en. Jag läste säkerhetsbladet för ett "non-woven" tapetlim. Där framgick att märkning gäller ca 14 dagar efter målning eller tapetsering, när limmet härdat. D.v.s. det är inte lämpligt att sova i nymålat rum eller rum nytapetserat med non-wovenlim - även om den har märkningen "rekommenderas av astma- och allergiförbundet".

Och jag vill gärna låta barnen vara med och bygga och måla - och när rummet är "klart" och färgen känns torr, vill de ju bo där direkt, inte vänta två veckor!

"Det känns som jag kommer trivas här!" sa ena dottern.
Varför, undrade jag.
"För det är ju jag som har byggt det!"

/Sara

Under arbete
IMG_20161009_174432.jpg IMG_20160918_215819.jpg
Nu bor vi här!
Bilden kan innehÃ¥lla: inomhus   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar