lördag 21 oktober 2023

Fermenteringsgruppen syrar grönsaker och frukt

Hösten 2022 samlades vi hos Sara för att fermentera äpplen. En månad senare kunde vi tappa upp 5 liter vinäger. Tillvägagångssättet var enkelt. Riv eller hacka äpplen. Pressa ner i stort kärl av glas (ej metall). Sätt en handduk/duk över.  Äpplen kommer att börja safta sig. Rör runt/ pressa ned det rivna ett par gånger i veckan. Vi har inte tillsatt någon syrningskultur eller vatten eller socker. Enbart äpple. Magiskt. En månad senare silades det hela. Sedan hällde vi upp på väl rengjorda burkar och flaskor. Vi fick 5 liter äppelcidervinäger. Resterna komposterades.  


 

Hösten 2023 var vi sugna på att göra om 2021 års storskaliga syrning av grönsaker. Denna gång med flera nya deltagare och med avbrott för en vidunderligt god lunch. För recept och teori använde vi Jenny Neikells bok Fermentera

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar