lördag 21 oktober 2023

Regnvattensafarin attraherade 20 besökare, tidning och radio

Regnvattensafari  

Ett syfte med att ha en grupp eller förening är att lära av varandra, hitta goda exempel och dela med sig av kunskaper. Regnvattensafarin genomförde Sara tillsammans med grannen Lena. 

 

Vi samlades i Sommarlovsparken, Lund. Först var vi bara två-tre men strax droppade folk in och när vi började var vi 20 personer; grannar, andra Lundabor och några ändå från Dalby. 

 


Lena berättade om konstruktionen där de använder två IBC-tankar med kapacitet att samla nära 2000 liter vatten. De hade provat både att måla svart och att klä in med svart presenning för att minska risken för alg-tillväxt i tankarna. Till systemet har de ett solcellsdrivet bevattningssystem. tankarna kopplas till odlingen med ett tunt vattenrör som "svettas" ut vatten till omgivande jord.

På hösten brukar de skölja ur tankarna med högtrycksspruta. 
I den lilla vita hinken har se skapat ett enkelt mekaniskt filter. 
Det gamla röret till det kommunala dagvattensystemet finns kvar, omifall det skulle behöva nyttjas i framtiden. 

Besökarna fotograferade och antecknade. Vi var alla överens om att det är värdefullt att se någons anläggning i verkligheten innan man själv investerar i något liknande. 


Inför safarin gjorde Sydsvenskan ett reportage hos Sara och Radio P4 intervjuade i direktsändning en morgon vilket resulterade i två klipp som kunde lyssnas på i efterhand: https://sverigesradio.se/artikel/hon-skordar-regnvatten-till-sina-tradgardsvaxter och https://sverigesradio.se/artikel/sa-tar-du-hand-om-regnvatten-gor-en-damm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar