15 maj 2025 - En guidad tur bland perenna grödor i södra Lund
En småblåsig eftermiddag i maj anordnade föreningen Bygga & bo i Lund ett studiebesök i Källby mölla. Där träffades odlare från Beredskapsodlingen i Lund och andra personer som var nyfikna på perenna grödor. Och en groda.
I november 2024 höll Jonas från Ätbara Lund ett föredrag för oss odlare i föreningen Bygga & bo i Lund. Vi blev inspirerade att besöka Jonas och Martinas odlingslott i koloniområdet som heter Källby mölla. Det ligger strax norr om Höje å i Lund.
Inledningsvis fick vi fick smaka på toon-trädets blad, något som skapade nyfikenhet vid föredraget i november.
Vi lärde oss att det är smart att lägga träflis på platsen där du tänker plantera ett träd, gärna några månader eller ett år i förväg. Då täcks ogräs ut samtidigt som det mikrolivet gynnas i jorden som kommer att hjälpa trädet att få en bra start.
Vi fick provsmaka olika perenna (fleråriga) grönsaker. Det som inspirerade mig mest var nog tuvan med perenn lök som heter Babington. Det såg ut som en stor tuva med purjolök. Där skördar Martina och Jonas lök genom att skära av en stjälk en bit ovan jord. Rotsystemet är kvar och ny lök kommer upp.
Vi smakade även spansk körvel och ... och såg en stor groda.
Att odla perenna grönsaker är smart på många sätt.
- Spara tid och arbete.
Att inte behöva bereda jord och så alla grönsaker varje vår gör att vi sparar mycket tid och arbete. - Tidig skörd.
Tänk på kirskål, nässlor och ramslök som vi kan skörda i april-maj, långt tidigare än de flesta ettåriga grödor som vi sår för att skörda på sommaren och hösten. Det finns massor av perenna grönsaker som vi kan lära mer om och äta mer av. Boktips: Skogsträdgården - Odla ätbart överallt av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg. - Slippa vattna / Spara vatten
Grönsakerna klarar sig bättre utan bevattning eftersom de efterhand etablerar rotsystem som kan söka efter vatten djupare än nya sådder. - Samarbete med mykorrhiza
Rötterna till perenna grödor samarbetar även med ett stort underjordiskt nätverk av mykorrhiza som är som en stor svamp som kan buffra vatten och näring och kan fördela vattnet till de grödor som behöver det mest. - Klimatsmart
När vi gräver i jorden så frigörs kol i form av koldioxid. Odlingsjord som inte vänds buffrar istället kol. De blad som vissnar på hösten eller grönmassa och kompost vi använder som marktäckning, binds in i jorden. Kolinlagningen ökar. Både leriga jordar och sandiga jordar kan på så sätt få en förbättrad mullhalt och bidra till att binda kol från atmosfären. Läs mer här: https://svensktradgard.se/tradgardsrad/hallbar-odling/varda-jorden/kan-vi-oka-kolinlagringen/ - ...
Kommentera gärna om du kommer på fler fördelar eller önskar en rättelse av något av det som är skrivet.
/Sara N
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar